Descrierea TRANDAFIRILOR DE DAMASC – trandafiri pentru petale

 Denumire știinţifică: Rosa Damascena Trigintipetala sau trandafirul de Kazanlak.

Origini: aceşti trandafiri îşi au originile în Damasc (Siria) şi alte ţări ale Orientului Mijlociu precum Iranul şi Turcia, fiind apoi cultivaţi în India, Egipt, Afganistan şi introduşi ulterior ȋn Europa.

Descriere: sunt trandafiri clasici (apăruţi înainte de anul 1867), hibrizi naturali rezultati prin ȋncrucişarea Rosei gallica cu Rosa moschata şi Rosa fedtschenkoana.

Forma: arbuşti (tufe).  

Sunt plante perene (trăiesc peste 50 de ani), viguroase, se prezintă sub formă de arbuşti puternic ramificaţi, cu ramurile erecte, cu formă invers-piramidală, ajungȃnd la maturitate să formeaze tufe voluminoase cu o ȋnălţime cuprinsă ȋntre 180 cm şi  250 cm.

Fac parte din familia rozaceelor. 

După legislaţia română trandafirii pentru petale sunt consideraţi arbuşti fructiferi.

Sistemul radicular:  este pivotant modificat, cu rădăcini lungi, care ajung să se dezvolte în sol până la 2 m adâncime şi chiar mai mult, ceea ce le facilitează accesul la substanţele nutritive şi la umezeala solului, dându-le o rezistenţă deosebită la secetă.

Ramurile prezintă numeroşi  ghimpi acuiformi, mici, deşi şi foarte ascuţiţi, forma şi culoarea lor contribuind la identificarea trandafirilor de Damasc: când ramurile sunt foarte tinere iar ghimpii sunt nou apăruți, aceștia au iniţial o culoare alb-verzui, la scurt timp devenind roşu aprins, iar la maturitate se lemnifică odată cu ramurile, ajungând la o culoare maronie, exact ca cea a ramurilor.

Foliajul: este compus, caracteristica tipică fiind faptul că fiecare peţiol are câte 7 foliole, culoarea fiind verde închis, puternic; coloritul este diferit pe cele două părţi ale frunzelor, fiind mai deschis cu o tentă gri-argintie pe partea fără expunere solară.

Bobocii: sunt mici, foarte numeroși, cresc în ciorchini și au formă ascuțită.

Florile: sunt numeroase, cu formă rozetoidă, mici, involte, de culoare roz deschis, duble (prezintă ȋntre 25-30 petale), grupate ȋn ciorchini cu pedunculul scurt şi subţire.

Au un parfum foarte intens, specific, dulceag, extrem de plăcut şi o aromă deosebită.

Substanţe active importante ale petalelor: ulei volatil, tanin, derivaţi flavonici, glicozide, nerol, citronelol, anthocyanins (colorant natural de culoare roşie din clasa polifenolilor), zaharuri, ceară, acid galic.

Întrebuinţări: aceşti trandafiri sunt cei folosiţi pentru:

  • extragerea uleiului esenţial si a apei de trandafiri,
  • prepararea unei delicioase dulceţi – fiind adevaratii trandafiri pentru dulceata, petalele fiind mai moi si mai aromate spre deosebire de hibrizii Mme Isaac Pereire, Rose de Rescht, sau Sachsengruss.
  • prepararea unui sirop deosebit de parfumat,
  • prepararea unor sortimente de  sucuri în diferite combinaţii de fructe,
  • prepararea oţetului de trandafiri, mierii şi lichiorurilor;
  • petalele pot fi folosite şi sub formă exicată pentru infuzii şi ceaiuri (chiar combinate cu alte plante aromatice sau medicinale),
  • sau pur şi simplu pentru bucuria simţurilor olfactive şi vizuale, la evenimente speciale – nunţi, botezuri, zile de naştere sau onomastice (trandafirii întregi aruncaţi în aer cu tunuri speciale pentru petale, lăsaţi să plutească în piscine exterioare ornamentale, sau de îmbăiere, în piscine de hoteluri/ vile/ apartamente, sau întinşi în covoare de trandafiri pe scările locaţiilor dorite, sau pe paturi la ocazii speciale); Au asadar largi şi variate întrebuinţări în industria produselor cosmetice, industria alimentară şi de divertisment, posibilităţile de întrebuinţare şi procesare fiind multiple.

 Perioada anuală de înflorire: Trandafirii Rosa Damascena Trigintipetala sunt trandafiri neremontanţi, prin urmare perioada lor de înflorire este una singură şi abundentă exclusiv în jumătăţile lunilor mai şi iunie, în jurul datelor de 1, 20 mai – 10, 25 iunie (cu un maxim de înflorire de aproximativ 20 – 22 zile cuprins chiar în mijlocul acestei perioade).

Această perioadă de înflorire coincide aşadar cu perioada în care există posibilitatea de livrare zilnică spre procesatori a petalelor de trandafiri – trandafiri întregi, proaspăt culeşi în dimineaţa aceleiaşi zile.

 Recoltarea trandafirilor:  este cea mai dificilă etapă a lanţului tehnologic de cultivare, în care se investeşte cea mai multă energie, organizare şi forţă de muncă.

Pentru a facilita culesul tufele de trandafiri se menţin la o înalţime de maxim 110 cm.

Trandafirii se recoltează exclusiv manual, întregi şi numai florile complet deschise; recoltarea se face zilnic, dimineaţa devreme, înainte de răsăritul soarelui când umezeala din aer este crescută şi trandafirii sunt încă plini de rouă (pentru evitarea evaporării uleiurilor volatile din petale), mai precis între orele 5:00 – 9:00 a.m.

Trandafirii se recoltează în saci de pânză sau de hârtie şi se varsă imediat în navete  de plastic deschise şi aerisite pentru evitarea fermentaţiei.

 

Se prelucreaza la maxim 4 ore dupa culegere, daca nu sunt pastrati in conditii de refrigerare la o temperatura de 2 grade C.