O lumea minunată. Lumea Dolce Idea România.
Plantația de trandafiri de Damasc
Universul Dolce Idea România - localitatea Abucea, comuna Dobra, judeţul Hunedoara.
Suprafaţa plantaţiei
Suprafaţa totală cultivată este de 6037 m², cultura fiind una perenă.
Provenienţa butaşilor
Butaşii înrădăcinaţi au fost achizitionaţi din localitatea Kazanlak (Bulgaria) cu certificat de origine şi calitate, trandafirii fiind crescuţi şi îngrijiţi în regim de agricultură ecologică (în curs de certificare – perioada de conversie conform normativelor europene fiind de 3 ani).
Data înfiinţării plantaţiei?
În data de 6 aprilie 2016, au fost plantaţi un număr de 1900 butaşi (cu un procentaj de prindere de aprox. 70% datorită lipsei precipitaţiilor timp de 5 saptamani în perioada plantării de primăvară) şi neasigurării suficiente a necesarului de apă în perioada de creştere – udare unica după 3 săptămâni de la plantare.
Butaşii plantaţi în lunile de toamnă (mai ales la începutul lunii noiembrie) au un procent de prindere mult mai mare.
Număr de plante
În acest moment plantaţia are un număr de 1355 de plante cu vârsta de 2 ani si 9 luni, iar in data de 17 noiembrie 2018 au fost plantati inca 450 de butasi inradacinati.
Poziţionarea plantaţiei
Cultura de trandafiri are poziţionare sud-vestică cu expunere solară pe toată durata zilei.
Compoziţia solului
Este una argiloasă cu PH 7.
Condiţii climatice
Chiar în condiţiile climatice capricioase din ţara noastră, cu ierni deosebit de grele, trandafirii s-au adaptat şi aclimatizat de minune pe acest teren, ei dovedindu-se a fi o specie extrem de rezistentă atât la ger (- 25°C înregistrate la Abucea în februarie 2017, temperaturi de 0°C înregistrate în 4 nopţi după data de 21 aprilie 2017) cât şi la secetă extremă (lipsa precipitaţiilor pe o perioadă de 5 săptămâni în anul 2016).
În acest moment trandafirii sunt dezvoltati exemplar, având vara şi toamna o înălţime de aprox 200 – 250 cm, circumferinţa tufelor fiind de peste 200 cm.
Lucrări de îngrijire
La îngrijirea plantaţiei, pentru îndepărtarea buruienilor nedorite s-au folosit numai mijloace manuale şi mecanice nepoluante de lucrare a solului (5 – 7 frezări/praşile/ intr-un singur sezon de primăvară- toamnă), s-au făcut manual tăierile şi curăţările de toamnă şi primăvară, fertilizarea solului s-a făcut numai cu îngrăşământ natural (gunoi de grajd care conţine concentraţia justă de NPK şi resturi de trandafiri rezultate în urma procesării, de asemenea bogate în azot şi fosfor).
Dăunătorii înaripaţi (afide) sunt ţinuţi sub control de către o populaţie protejată de gărgăriţe (mămăruţe) care sunt considerate ,,sanitarii plantelor’’, precum şi prin plantarea între trandafiri a plantelor aromatice precum cimbru şi busuioc (plante considerate insecticide naturale).
Stropiri
Au fost stropiţi împotriva afidelor de 4 ori în lunile iulie-august 2016, numai cu insecticide naturale, ecologice constând în ceaiuri de urzici, sau boz, soluţii din săpun natural ras şi diluat în apă călduţă, precum şi cu macerate din ardei iuţi sau usturoi proveniţi tot din agricultură ecologică. În anul 2017 nu au mai fost necesare lucrări de stropire a foliajului, întrucât populaţia de gărgăriţe mereu în creştere şi plantele aromatice şi-au făcut pe deplin datoria, în perioada de creştere şi dezvoltare a lăstarilor tineri nemaiapărând dăunători semnificativi: doar sporadic în luna aprilie viespi croitoare care nu au dăunat semnificativ dezvoltării viitoare a unui foliaj sănătos (au afectat aprox. 5,6 peţioli de pe un număr de maxim 20 de plante) şi afide cu prezenţă neglijabilă în luna iulie, care au fost îndepărtate prin ruperea manuală a întregilor lăstari tineri atacaţi şi arderea lor.
Necesarul de apă al plantaţiei a fost doar cel natural şi suficient – apa precipitaţiilor.
Lucrări efectuate
În luna noiembrie 2018 fiind plantaţi pe aceeaşi suprafaţă de teren alţi 450 de butaşi noi, formaţi din lăstari tineri din propria producţie, în luna mai a anului 2020 vor intra pe rod un număr de peste 1800 de plante.
Producţia zilnică de trandafiri în anul 2017
Începutul perioadei de înflorire în anul 2017 a fost în data de 20 mai, iar producţia ZILNICĂ a fost de 40 kg în primele trei zile de înflorire, după care s-a ajuns progresiv la o producţie de 100 kg până la 150 kg de trandafiri întregi (în perioada de maxim al înfloririi – pentru cca 15 zile). Prin culegerea zilnică a tuturor florilor complet deschise se stimulează formarea altor boboci noi care vor înflori în acelaşi sezon. Spre finalul perioadei de înflorire, cantităţile de trandafiri culeşi au scăzut la 3 – 7 kg zilnic, pentru ca în ultimile 5 – 7 zile înflorirea să devină nesemnificativă – în jur de 1 kg/zi.
Finalul perioadei de înflorire a fost în data de 26 iunie 2017.
Producţia totală estimativă în anul 2017 a fost de aproximativ 3 tone de trandafiri/ sezon.
Producţia zilnică de trandafiri în anul 2018
Începutul perioadei de inflorire a fost in data de 1 mai 2018, tufele de trandafiri fiind mai mature, având vârsta de peste 2 ani, iar producţia zilnică a crescut progresiv dupa 8 mai, ajungandu-se in perioda de maxima inflorire până la 250 – 350 kg zilnic.
Sfarsitul infloririi in 2018 a fost in data de 7 iunie.
Producţia totală estimativă în anul 2018 a fost de aproximativ 5 tone de trandafiri/ sezon.
In aceste conditii, estimez ca in anul 2019 productia va fi de aprox. 6 tone/ sezon, iar in anul 2020 cu cele 1800 de plante, se va ajunge la o producţie totală de aproximativ 8 tone de trandafiri/ sezon.
Localizarea plantaţiei
Plantaţia este situată în localitatea Abucea, comuna Dobra, judeţul Hunedoara. Venind din direcţiile N, E şi S (traseul este spre oraşul Deva pe autostrada A1 Sibiu – Deva în direcţia Nădlac – iar la ieşirea din oraşul Deva pe DN7 şi continuând pe DN68A în direcţia Lugoj-Timişoara. Distanţa rutieră Deva – Abucea este de 33 km. Venind dinspre vest traseul este tot spre oraşul Deva pe autostrada A1 Nădlac – Margina în direcţia Sibiu, cu ieşire în localitatea Margina, continuând pe DN68A în direcţia Deva (nemaiajungându-se până în Deva ci până în Abucea). Distanţa rutieră Margina – Abucea este de 27 km.
Coordonate GPS pentru localitatea Abucea: 45.908101, 22.538716
Află mai multe despre frumosul Trandafir de Damasc
Descoperă frumusețea în cea mai pură formă, oferită de natură.
O lume minunată. Lumea noastră.
Galeria de poze
Trandafiri autentici, petale moi și parfumate – adevăratul trandafir pentru dulceață.
O plantație în care cei mai frumoși și aromați trandafiri îmbrățișează măiestria Carpaților.
Privește plantația noastră, simte adierea vântului ce răcorește frunzele trandafirilor, savurează fiecare rază de căldură care încălzește petalele fine ale trandafirilor răspândind aroma lor dulce. Regăsește aromele copilăriei